3 απαραίτητες δεξιότητες που θα θωρακίσουν το παιδί σας ώστε να μην πέσει ποτέ θύμα bullying

Αν έχετε πέσει ποτέ θύμα bullying, ξέρετε πολύ καλά, πως νιώθει κάποιος που τον εξευτελίζουν και του ασκούν πίεση. Και ενώ δεν υπάρχει ένας σίγουρος και επιτυχημένος τρόπος για να μάθουμε πώς θα προστατευτούμε από τα άτομα που ασκούν bullying, μπορούμε να δείξουμε, στα παιδιά μας τουλάχιστον, πώς να απομακρύνουν έναν νταή και πώς να ξεφεύγουν από μια δύσκολη κατάσταση.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να χτίσουν ένα υγιές κοινωνικό δίκτυο

  • Η σχέση σας με το παιδί σας πρέπει να είναι η πιο σημαντική προτεραιότητά σας. Πρέπει να ξέρει, ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς, να σας έχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να ξέρει, ότι δεν θα κριτικάρετε τη ζωή του, διαφορετικά μπορεί να μην σας μιλήσει ποτέ για τα όσα περνάει. Η στενή και γεμάτη σεβασμό σχέση θα δυναμώσει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Επιπλέον, η σχέση που έχετε με τον περίγυρό σας θα συμβάλλει θετικά στις σχέσεις που θα χτίσει το παιδί σας αργότερα. Ενώ, επιβάλλεται να διδάξετε στο παιδί σας πώς να δημιουργεί σωστές φιλίες. Από το πώς θα συστήνεται μέχρι το πώς θα δείχνει ενδιαφέρον για τους άλλους ή θα κρατά οπτική επαφή.
  • Τονώστε την Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών (EQ)

    • Τα τελευταία χρόνια η συναισθηματική νοημοσύνη – το πώς αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ένας άνθρωπος τα συναισθήματα των άλλων, θεωρείται βασικό προσόν ακόμα και όταν ψάχνει κάποιος για δουλειά.
    • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τα συναισθήματά τους από νωρίς. Βοηθήστε το να εκφράσει τα όσα νιώθει. Δίνοντας όνομα στα συναισθήματα βελτιώνετε το συναισθηματικό λεξιλόγιο του παιδιού σας και δίνετε αξία στα όσα νιώθει.
    • Διδάξτε τα πώς να λύνουν τα προβλήματά τους, αλλά και πώς να ανταπεξέρχονται σε διαφωνίες και διαμάχες. Για να γίνει αυτό πρέπει να θέσετε τις βάσεις από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά σας μαλώνουν για ένα παιχνίδι πείτε: «Βλέπω, ότι έχουμε πρόβλημα με αυτό το παιχνίδι. Τι προτείνεις εσύ Μαρία να κάνουμε;» Και περιμένετε την απάντησή της. Μπορεί να πει, ότι θα περιμένει τη σειρά της ή ότι θα πάρει ένα άλλο παιχνίδι ή ότι μπορούν να παίξουν και οι δυο μαζί. Και συνεχίστε: «Η Μαρία αποφάσισε να παίξει ο καθένας με τη σειρά του, συμφωνείς Κώστα; Ωραία, οπότε Μαρία όταν τελειώσεις δώσε το παιχνίδι στον αδερφό σου. Ευχαριστώ, πολύ καλή δουλειά» και παρακολουθήστε αν τα πράγματα θα γίνουν, όπως συμφωνήθηκαν. Για να πετύχει αυτό θα πρέπει να το επαναλάβετε με τα παιδιά πάρα πολλές φορές, αλλά όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται τώρα, θα αποδώσει τα μέγιστα στην ζωή των παιδιών σας.
    • Αφήστε τα παιδιά σας να είναι δυναμικά

      • Οι νταήδες, συνήθως, έχουν ως θύματα μοναχικά και απομονωμένα παιδιά. Το να είναι ένα παιδί δυναμικό σημαίνει, ότι μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να την υποστηρίξει. Ξέρει πότε μπορεί να πει «όχι» και να θέσει τα όριά του και στους συνομήλικούς του, αλλά και στους μεγαλύτερους.
      • Επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Θα το βοηθήσετε πολύ έτσι, καθώς θα μάθει μέσα από τις συνέπειές τους και θα εξελιχθεί. Επίσης, θα το βοηθήσει να υπερασπίζεται τη γνώμη του.
      • Μπορείτε να κάνετε παιχνίδια ρόλων για να το επιτύχετε. Για παράδειγμα, προσποιειθείτε, ότι το παιδί σας πρέπει να αρνηθεί κάτι σε κάποιον μεγαλύτερο ή τι να κάνει, αν κάποιος συμμαθητής του πληγωθεί από κάποιον άλλο. Το παιχνίδι των ρόλων είναι πάντα ένας αποτελεσματικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά πολλά για τη ζωή…

πηγή  https://www.infokids.gr/3-aparaitites-deksiotites-pou-tha-thoraki/?utm_source=notifications

Κοινοποίηση