Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο τη νέα σχολική χρόνια ίσως τους προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα από τη μια το αντάμωμα με τους συμμαθητές, τους φίλους τους, η καινούργια τάξη, από την άλλη πλευρά όμως ο σωστός τρόπος για την τήρηση των κανόνων υγιεινής φέρνουν στην επιφάνεια το άγχος και τον φόβο.
Το σχολείο όμως είναι ένα μέρος όχι για να δείξει μόνο το σωστό τρόπο για το πως θα φορεθεί η μάσκα αλλά να στηρίξει και ψυχολογικά τους μαθητές που το έχουν ανάγκη. Οι σχολικές μονάδες άλλωστε διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία για την προσαρμογή των μαθητών σε καινούργιες καταστάσεις ,αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να εκφράσουν αυτό το οποίο τους απασχολεί.
Σίγουρα θα υπάρχουν και παιδιά που θα φοβούνται να πάνε στο σχολείο και σε αυτό το κομμάτι πρέπει οι γονείς να τα κάνουν να αισθανθούν άνετα.Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς πολλές φορές είναι αγχωτικό για πολλούς μαθητές πόσο μάλλον τώρα που θα κλιθεί να έρθει αντιμέτωπο με καινούργια δεδομένα που θα πρέπει να τα εντάξει στην καθημερινότητα του.
Έτσι ο γονιός πρέπει να εξηγήσει στο παιδί του ότι είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άγχος.
Συζητήστε ανοιχτά με τα παιδιά για τις αλλαγές που θα υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον όπως η χρήση μάσκας, η χρήση αντισηπτικού το συχνό πλύσιμο των χεριών τους εξηγήστε τους το λόγο που πρέπει να βάζουν τον αγκώνα τους όταν βήχουν ή όταν φτερνίζονται καθησυχάστε τα όμως λέγοντάς τους ότι με αυτό το τρόπο συμβάλλουν στο να μην εξαπλωθεί ο Covid-19.
Δείξτε κατανόηση στην νευρικότητα τους με τη μάσκα και στο παράπονο τους ότι δεν μπορούν να παίζουν καθώς τη φοράνε και χρησιμοποιείστε την εν συναίσθηση εξηγώντας του ότι οι ενήλικες χρειάζεται να φοράνε πολλές ώρες τη μάσκα τους στο εργασιακό τους περιβάλλον για να είναι ασφαλή η οικογένειά τους και ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει μέλος ευπαθής ομάδας.
Εξηγήστε μαζί του ότι όταν δεν αισθανθεί καλά πρέπει να σας το πει αμέσως για να δράσετε κατάλληλα. Ενημερώστε το παιδί για την απόσταση που θα πρέπει να κρατάει από τους φίλους του.
Σίγουρα πολλοί γονείς θα αναρωτιούνται αν θα πρέπει να προσέχουν κάτι ιδιαίτερα όταν επιστρέφει το παιδί από το σχολείο πέρα από τον έλεγχο της σωματικής υγιεινής προσέξτε αν υπάρχουν σημάδια στρες. Γι ΄αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τα παιδιά να ακούτε τις ανησυχίες τους να βλέπετε τα συναισθήματά τους και να δείχνετε κατανόηση στην εναλλαγή τους.
Μιλήστε ανοιχτά στο παιδί ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο αλλά όλα τα δύσκολα έχουν αρχή και τέλος και ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί και δυνατοί να τα ξεπερνούν.
Σουσάνη Θεοφάνη Μαρία. Κοινωνική Λειτουργός

Κοινοποίηση