Παιδικός Καρκίνος – Κληρονομικότητα

Εξαιρετικές όσο και διαφωτιστικές ομιλίες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Παραρτήματος Πάτρας της Αντικαρκινικής Εταιρείας, με θέμα των καρκίνο των παιδιών και την κληρονομικότητα, με την συνδρομή της «Φλόγας»(Τασία Παπαϊωάννου) του «Φωτεινού Αστεριού»(Χρήστος Σπηλιόπουλος) και της ΕΛ.ΑΣ, το απόγευμα της Τετάρτης, στον Αστέρα.
Η διακεκριμένη και πολύ αγαπητή στο κοινό της αχαϊκής πρωτεύουσας, Διευθύντρια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και Έφηβων Δρ Ελένη Κοσμίδη – Βασιλάτου , η ξεχωριστή οικολόγος- παθολόγος Δρ Έλενα Φούντζηλα αλλά και η επιστημονικά καταρτισμένη Υγειονομική Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ ψυχολόγος Ιωάννα Τσάκωνα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και έλυσαν όλες τις απορίες σχετικά με τον ρόλο του DNA στις μεταλλάξεις του καρκίνου στα παιδιά.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που διηύθυναν άψογα τα μέλη του Δ.Σ της Αντικαρκινικής Πάτρας, καθηγητές , Παθολογίας- Ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Δημήτρης Καραδμάκης, μάθαμε μεταξύ άλλων ότι:
– Η κληρονομικότητα επηρεάζει την ανάπτυξη καρκίνου στα παιδιά σε ποσοστό 8,5%
– Το να κάνουμε ένα παιδί καλά, δεν είναι αρκετό . Μετά την θεραπεία χρειάζεται στήριξη και επιστροφή στην φυσιολογικότητα.
– Το παιδί χρειάζεται κυρίως ψυχοκοινωνική φροντίδα(” Όταν νοσεί ένα παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια”)
– Η παρατηρητικότητα των γονιών και ειδικά της μητέρας ,είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για την έγκαιρη διάγνωση.

– Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα καρκίνου στα παιδιά αυξάνονται αλλά μειώνονται οι θάνατοι .

– Το 80% παιδιών με καρκίνο ζουν σε χώρες χωρίς δομές υγείας, με καθυστερημένες διαγνώσεις , απουσία φαρμάκων και αυτόβουλη διακοπή της θεραπείας . Αυτό σημαίνει πως τα καλά νέα για τα παιδιά που θεραπεύονται, αφορούν μόνο το 20%

– Είναι απαραίτητη η συμβολή των ειδικών ψυχολόγων έτσι ώστε να είναι σωστά ενημερωμένοι οι γονείς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αντικαρκινική Πάτρας παρέδωσε στην πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Λιολιώ Κολυπέρα δωρεές(περούκες ,επιθέματα στήθους κ.λπ) για τις πάσχουσες ενώ συγκινητικές ήταν οι αφηγήσεις ενός πατέρα παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια καθώς και μιας γυναικάς από την Κ. Αχαΐα της Κατερίνας Τζωρτζίνη, που θέλησε να προσφέρει μέρος των εσόδων από το καταστήματος της για τους σκοπούς της Αντικαρκινικής, στην μνήμη μελών της οικογένειας της που έχασε από καρκίνο.

     

Κοινοποίηση