Τα παιδιά πρέπει να γελάνε και όχι να πεινάνε…

Η κοινωνική λειτουργός του Φωτεινού Αστεριού μίλησε στην εφημερίδα <Η ΓΝΩΜΗ> για τις δράσεις του φορέα αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

1. Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να κάνουμε τα παιδιά να χαμογελούν;
Δυστυχώς αυτή η οικονομική πραγματικότητα και η κοινωνική κρίση που βιώνουμε όλοι σήμερα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στο να μπορεί κάποιος και ιδιαίτερα ένα παιδί να χαμογελάσει. Το γέλιο εκτός από το ότι είναι δωρεάν είναι και η πηγή της ζωή μας γι΄αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει εκτός από όλα τα άλλα πράγματα που θεωρούν σημαντικά, να έχουν και αυτό ως βασική τους προτεραιότητα. Εμείς εδώ στο Φωτεινό Αστέρι, πιστεύουμε στο χαμόγελο των παιδιών μας γι΄αυτό και ότι κάνουμε αποσκοπεί σε αυτό. Όλες μας οι δραστηριότητες και οι δράσεις ορίζονται από το να είναι τα παιδιά μας υλικά και συναισθηματικά πλήρη και επαρκώς ικανοποιημένα. Διότι ένα υγιές και χαρούμενο παιδί αυτόματα σημαίνει και έναν ενήλικο άνθρωπο με αυτοπεποίθηση και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έτοιμο να αναλάβει ευθύνες τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην κοινωνία.
2. Περιγράψτε μας τις δράσεις του Φωτεινού Αστεριού;
Το ευχάριστο είναι ότι οι δράσεις και οι δραστηριότητές μας δε μένουν στάσιμες και ίδιες. Κάθε χρόνο με τη βοήθεια των εθελοντών μας γίνονται περισσότερες και καλύτερες. Άρα για τη φετινή χρονιά συνοψίζονται ως εξής:
• Σιτίζουμε με τη διανομή τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις οικογένειές μας και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της καθεμιάς.
• Εφοδιάζουμε με ρουχισμό, σχολικά είδη, είδη ατομικής και γενικής υγιεινής.
• Κάνουμε παιδιατρικούς ελέγχους στα παιδιά των οικογενειών μας με συνεργαζόμενο παιδίατρο.
• Διοργανώνουμε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά που χρειάζονται βοήθεια καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
• Διοργανώνουμε μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά όλων των ηλικιών.
• Διενεργούμε ατομικές συνεδρίες με γονείς ή παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον γι΄ αυτά που τους συμβαίνουν στη ζωή τους.
• Διενεργούμε αξιολόγηση και θεραπεία λογοθεραπείας στα παιδιά των οικογενειών μας.
• Διενεργούμε ομάδα εφήβων η οποία διαχειρίζεται και καθοδηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
• Διενεργούμε ομάδα γονέων η οποία διαχειρίζεται, αποσαφηνίζει και καθοδηγεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις που οι γονείς δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε σχέση με τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.
• Διοργανώνουμε γενέθλια ή γιορτές στα παιδιά μας που οι γονείς τους αδυνατούν.
• Διοργανώνουμε ημερίδες και καμπάνιες ενημέρωσης σε φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας.

3. Πόσες οικογένειες στηρίζει σε τακτική βάση το Φωτεινό Αστέρι;
Οι οικογένειες τις οποίες στηρίζουμε μηνιαίως ανέρχονται στις 150. Μέσα σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι 60 οικογένειες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά θέματα υγείας τα παιδιά των οποίων χρήζουν ιδιαίτερης σίτισης και αγωγής. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι καθημερινά δεχόμαστε κλήσεις από σχολεία, συλλόγους και δημόσιους φορείς προκειμένου να εντάξουμε και νέες οικογένειες. Οπότε το νούμερο αλλάζει συνεχώς.
4. Ήδη εφαρμόζετε δράσεις σχολής γονέων/εφήβων, λογοθεραπείας και ενισχυτικής διδασκαλίας. Πόσο αναγκαίες ήταν αυτές οι πρωτοβουλίες;
Αυτές οι πρωτοβουλίες προέκυψαν από τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων ατόμων μας προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τον εαυτό τους και την καθημερινότητά τους.
5. Από την εμπειρία σας τι χρειάζονται περισσότερο οι οικογένειες που σας πλησιάζουν για βοήθεια;
Έπειτα από εμπειρία ετών έχουμε διαπιστώσει ότι αρχικά χρειάζονται κατανόηση, σταθερότητα και ασφάλεια και όσον αφορά την υλική βοήθεια, τρόφιμα, είδη γενικής χρήσης και ότι άλλο χρειάζεται ένα παιδί.
6. Μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι στην Ελλάδα του 2019 ακόμη και το γάλα είναι είδος πολυτελείας για κάποιους;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το φανταζόμασταν εν έτη 2019 το γάλα ή το ψωμί να είναι είδος πολυτελείας για κάποιες οικογένειες. Όπως επίσης δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο ή για ύπνο επειδή το συνηθισμένο συσσίτιο που μπορεί να παίρνει κάποια οικογένεια είναι μία μερίδα ανά άτομο και για ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
7. Υπάρχουν στιγμές στη διαδρομή σας που σας «λύγισαν» και γιατί;
Δυστυχώς ανά τα χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις παιδιών που μας έχουν «λυγίσει» είτε λόγω κάποιας πολύ δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπιζαν είτε με ένα απλό γράμμα το οποίο περιέγραφε τόσο απλά και αυθόρμητα τις σκέψεις τους. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ήμασταν εκεί για να τα στηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους.

8. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις σας για βοήθεια;
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα, η προσφορά και η υποστήριξη του κόσμου δεν έχει σταματήσει. Η δυναμική μας εδώ στο Φωτεινό Αστέρι προέρχεται από τη βοήθεια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν συστηματικά και αποδεικνύουν ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα.

9. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;
Επειδή η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή σε μια τέτοια θέση, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ!

Κοινοποίηση