Πως να μεγαλώνουμε ισορροπημένα παιδιά

Η επιθυμία όλων των γονέων είναι  να έχουν υγιή, χαρούμενα και δυνατά παιδιά που θα εξελιχθούν σε ισορροπημένοι ,σωστοί ενήλικες .

Η επίτευξή   τέτοιου  στόχου απαιτεί υπομονή  ,επιμονή και σωστή καθοδήγηση.

Αρχικά για  να μπορούν να χτίσουν  ορθά ,γερά θεμέλια  στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους θα πρέπει να ελέγχουνε και να καλλιεργούνε τη δική τους σκέψη .Να ακούνε πολλές απόψεις και να τις εξετάζουν, έπειτα να εκφράζουν την γνώμη τους που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν και να προχωρήσουν μπροστά.

Ασφαλώς  για  να υπάρχει πρόοδος θα πρέπει να   αυξάνουν συνεχώς την γνώση τους. Ενθαρρύνετέ   τα να διαβάζουν πολλά βιβλία  ,να δουν ντοκιμαντέρ(  με ζώα, για τη φύση, το διάστημα, την επιστήμη, τους ωκεανούς, την αστρονομία,  το χορό, τον άνθρωπο, τον πλανήτη κτλ.),να παρακολουθούν αλλά και να ασχολούνται με   κάποιο άθλημα.

Απαραίτητη επίσης,  είναι η  γνώση του Θεού.  Η διδασκαλία Του μας βοηθάει να μάθουμε πια είναι η δική μας θέση στον κόσμο. Γνωρίζοντας αυτή την βασική έννοια  θα ξέρουν να εκφράσουν με κατάλληλο τρόπο την κάθε σύγχυση , να καλλιεργούνε την θετική σκέψη και να επιλέξουν αληθινές αξίες στις οποίες να είναι σταθεροί χωρίς να επηρεαστούν από την γνώμη των ανθρώπων.

Ωστόσο  θα υπάρχουν και οι στιγμές που τα παιδιά θα αρνούνται τους κανόνες και τις συμβουλές μας και θα πρέπει απλά να τα  αφήνουμε  « να πάθουν για να μάθουν». Με αυτό τον τρόπο  θα  κατανοήσουν  ότι όλες οι ενέργειες μας έχουν τις ανάλογες συνέπειες και ότι  για τις αποφάσεις μας είμαστε πάντα εμείς υπεύθυνοι.

Θα μάθουν να παραδεχτούν την ευθύνη των αποφάσεων τους  και να προσπαθούν να μην την επιρρίψουνε στους άλλους. Επειδή ακούμε συχνά την φράση  « δεν φταίω εγώ, αυτός μου είπε να το κάνω» ,είναι ανάγκη να βοηθήσουμε τα κορίτσια και τα αγόρια μας να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί έχουν τον έλεγχο των αποφάσεων τους όσον αφορά τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός τους κόσμος .

Έχοντας καταφέρει  να είναι κυρίαρχοι  του εαυτού τους ,ζωτικής σημασίας είναι να ξέρουν να βάζουν όρια στις επιθυμίες τους .Γιατί όταν δεν υπάρχουν αυτά τα όρια , θα έχουμε μόνιμα ανικανοποίητα άτομα. Επόμενος διδάξτε  τους  να στρέφουν τις επιθυμίες τους σε πράγματα που χρειάζονται πραγματικά, και που είναι σωστά και κατάλληλα.

Φυσικά,  με την δική μας υποστήριξη και ώθηση  θα καταφέρουν  πάντα να κάνουν  σωστή χρήση των ικανοτήτων και των ταλέντων τους και να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς φόβο αποτυχίας.

Όχι τυχαία, άφησα τελευταίο το πιο σημαντικό μάθημα από όλα :

Να δεχτούνε ,να ανταποκριθούνε και να προσφέρουνε  ΑΓΑΠΗ!

Αξίντε Κορίνα ,  Ψυχολόγος

Κοινοποίηση