Προστατέυουμε τα παιδιά μας από το Bullying

Της Corina Acsinte

Ο διαδικτυακός και ο παραδοσιακός εκφοβισμός είναι  δυο διαφορετικές μορφές bulling που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, προκαλούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα που συνεχίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Ο παραδοσιακός εκφοβισμός συμβαίνει συνήθως στο σχολείο ή στη διαδρομή για το σχολείο. Ο λόγος που εμφανίζεται κυρίως σε αυτό τον χώρο  είναι η ελλιπής οργάνωση, η ανεπαρκή εποπτεία, η απουσία ξεκάθαρων κανόνων αναμενόμενης συμπεριφοράς από τους μαθητές και ακατάλληλες μεθόδους πειθαρχίας . Οι συμπεριφορές που εκφράζουν τον εκφοβισμό είναι η άμεση επιθετικότητα (σωματικά ή λεκτικά) και η έμμεση επιθετικότητα, όπως η καταστροφή ή η κλοπή αντικειμένων που ανήκουν στο θύμα .Το bulling μπορεί να συμβεί χωρίς το θύμα να το έχει προκαλέσει με κάποιο τρόπο ή ως απάντηση σε απειλή ή  πρόκληση. Οι νέοι  που γίνονται θύματα εκφοβισμού εκδηλώνουν έντονο άγχος ,αισθήματα  ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση και σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές. Τα παιδιά που εκφοβίζουν κινδυνεύουν εξίσου. Εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας. Η οικογένεια διαδραματίζει κεντρικό ρόλο  στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ξεκινώντας με την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και την γονική υποστήριξη. Μια θετική ατμόσφαιρα στον χώρο του σχολείου και η συμμετοχή σε ομάδες συνομήλικων όπου θα προστατεύουν τα παιδιά από εκδηλώσεις συμπεριφορών εκφοβισμού είναι εξίσου σημαντική. Ο θύτης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπιες της συμπεριφοράς του ζητώντας συγνώμη ή  με την εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας του θύματος.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός γίνεται με την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο θύμα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κλήσεων στα κινητά και ανάρτησης φωτογραφιών ή video χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος. Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό, υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα επίβλεψής και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο. Το cyberbullying γίνεται συνήθως μεταξύ των κοριτσιών με ψευδή σχόλια και κοροϊδία. Τα θύματα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού ή και αυτοκτονίας. Οι θύτες   κινδυνεύουν επίσης από αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνού και ψυχοτρόπων ουσιών τόσο κατά την εφηβεία όσο και μακροπρόθεσμα κατά την ενήλικη ζωή. Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ενημέρωση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τα ηλεκτρονικά μέσα. Το ίδιο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των γονέων στην σύγχρονη τεχνολογία. Η παρακολούθηση κάποιων εκπαιδευτικών ταινίων και τα ενημερωτικά φυλλάδια μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Κοινοποίηση