Πώς να δημιουργήσετε πνευματικά ισχυρά παιδιά σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κόσμο

Τα τρία πράγματα που πρέπει να έχουν για να αναπτύξουν τους πνευματικούς τους  μυς.

Όπως στην ζωή πολλών ενηλίκων έτσι και στην ζωή πολλών παιδιών οι προκλήσεις, οι κακουχίες και οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες.  Η σωστή διαπαιδαγώγηση για την απόκτηση των κατάλληλων πνευματικών δεξιοτήτων θα πρέπει να είναι καθημερινή          «ανάγκη»  όλων των γονέων προς τα παιδιά τους και αποτελεί επίσης το κλειδί για να τα βοηθήσει να φτάσουν στο μέγιστο δυναμικό τους στη ζωή.

Πολλές φορές όμως, είναι εύκολο οι γονείς να αναλώνονται σε καθημερινά ζητήματα, όπως της εργασίας τους, δουλειές στο σπίτι και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, έτσι ώστε να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος.  Κατά συνέπεια, πολλά παιδιά δεν αναπτύσσουν τη διανοητική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

Εδώ λοιπόν είναι τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν η ισχυρότερη και καλύτερη εκδοχή του εαυτούς τους:

  1. Διδάξετε τα παιδιά σας να σκέφτονται ρεαλιστικά.

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας σκέφτεται επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Επομένως, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει τις υπερβολικά αρνητικές σκέψεις που ενδεχομένως έχει.

Τα παιδιά παλεύουν με πολλούς από τους ίδιους τύπους σκέψεων που οι ενήλικες κάνουν -καταστροφική σκέψη, αυτό – αμφιβολία, και σκληρή κριτική. Και μερικές φορές, οι γονείς εύκολα ξεστομίζουν πράγματα όπως “Μην ανησυχείς” ή ” ‘Όλα θα πάνε καλά” , όταν τα παιδιά εκφράζουν ανησυχίες.

Οι περισσότεροι γονείς δεν διδάσκουν σχεδόν ποτέ στα παιδιά πώς να αναπτύξουν πιο υγιεινή διάθεση (και σκέψη). Και η λύση σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλά ένα, “Σκέψου θετικά”, με αποτέλεσμα τα παιδιά που είναι σίγουρα ότι όλα θα εξελιχθούν καλά να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τις επερχόμενες πραγματικές προκλήσεις στην ζωή τους.

Τα παιδιά που σκέφτονται ρεαλιστικά αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους και είναι πιο προετοιμασμένα για νέες προκλήσεις.  Ένα παιδί που αρχικά σκέφτεται: «Ποτέ δεν θα μπορώ να περάσω το τεστ μαθηματικών», μπορεί να μάθει να επαναπροσδιορίζει την αρνητική του σκέψη λέγοντας στον εαυτό του: «Μπορώ να βελτιώσω τα μαθηματικά μου, μελετώντας σκληρά, ζητώντας βοήθεια και κάνοντας την εργασία μου. ”

Πώς να τους το διδάξετε αυτό:  Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να γίνουν κάτι  σαν ντετέκτιβ σκέψης αξιολογώντας τα στοιχεία που υποστηρίζουν και αντικρούουν τις υποθέσεις τους.  Έτσι όταν το παιδί σας λέει κάτι αρνητικό, ρωτήστε: “Τι σε κάνει να νομίζεις ότι είναι αλήθεια;” και “Ποια είναι κάποια στοιχεία που μπορεί να μην είναι αλήθεια;” Διδάξετε τα  να αμφισβητήσουν τις σκέψεις τους και να αποδείξουν ότι είναι λάθος.

  1. Διδάξετε τα παιδιά σας για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Μια εθνική έρευνα για τους σπουδαστές πανεπιστημίων διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 60 τοις εκατό των νέων δεν αισθάνονται συναισθηματικά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.  Δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν άβολα συναισθήματα, όπως η μοναξιά, η θλίψη και το άγχος.

Οι γονείς πολλές φορές απρόσκλητα εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι και λένε λόγια στα παιδιά όπως,  “Μη φοβάσαι” ή “Δεν είναι και τόσο σοβαρό”.  Αυτός ο τρόπος τους διδάσκει ότι τα συναισθήματά τους είναι λάθος ή ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν .

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τα παιδιά για τα συναισθήματά τους και πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν την συμπεριφορά τους. Π. χ  ένα παιδί  που μπορεί να πει «αισθάνομαι ανήσυχος και το άγχος με κάνει να θέλω να αποφύγω δυσάρεστα  πράγματα» θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τους φόβους του.  Θα έχει επίσης καλύτερη κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των συναισθημάτων του και θα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να χειρίζεται τη δυσφορία.

Πώς να τους το διδάξετε: Διδάξετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους.  Η αναγνώριση των συναισθημάτων τους είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συναισθήματα επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.  Επαληθεύστε τα συναισθήματα των παιδιών σας και διδάξετε τα ότι έχουν επιλογές για το πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους.

  1. Διδάξετε τα παιδιά σας να λάβουν θετικά μέτρα.

Η ρεαλιστική σκέψη και η καλή αίσθηση είναι λοιπόν τα δύο από τα τρία συστατικά του πως να δημιουργήσουμε πνευματικά ισχυρά παιδιά.  Τα ίδια τα παιδιά πρέπει επίσης να προβούν σε θετικές ενέργειες.

Δυστυχώς, και πάλι όμως πολλοί γονείς  παρεμβαίνουν  για να «σώσουν» τα παιδιά τους ( δύσκολες καταστάσεις και καθημερινές ασχολίες- ρουτίνας) και κατά συνέπεια, δεν μαθαίνουν να κάνουν τις σωστές επιλογές από μόνα τους.

Η λήψη θετικών ενεργειών – δράσεων σημαίνει είτε αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να ξεκουράζονται όταν είναι κουρασμένα και να ενεργούν σύμφωνα με τις αξίες τους – ακόμα και όταν δεν είναι το πιο ενδεδειγμένο πράγμα που πρέπει να κάνουν. Τα παιδιά που εμπιστεύονται ότι μπορούν να ενεργούν αντίθετα με αυτό που αισθάνονται και μπορούν να αποδεχτούν αυτό το άβολο συναίσθημα,  τα οπλίζει με αυτό που αποκαλούμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ο,τι και αν κάνουν στη ζωή.

Πώς να τους διδάξετε αυτό:  Προληπτικά, διδάξετε τα παιδιά σας ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Δείξτε τους ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους όπως και στη ζωή άλλων ανθρώπων.  Βοηθήστε τα να δουν ότι μπορούν να κάνουν μικρά βήματα κάθε φορά ώσπου να φτάσουν μια μέρα σε αυτό που πολλοί κυνηγούν αλλά λίγοι το καταφέρνουν και είναι: η ολοκλήρωση του εαυτού τους.

Χαράλαμπος  Λουκίδης  Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ ΄΄Οδυσσέας΄΄

SHARE
en_US