Υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί τρόποι να μην αφήσει ένα παιδί το μυαλό του να τεμπελιάσει, χωρίς να λύνει προβλήματα ή να κάνει επανάληψη στην ορθογραφία.
Εμείς, διαλέξαμε μερικούς απ’ αυτούς, ελπίζοντας να βοηθήσουμε να περάσετε το υπόλοιπο των διακοπών του Πάσχα διασκεδαστικά αλλά δημιουργικά.
Κάντε μια βόλτα σ’ ένα Μουσείο
Τα Μουσεία του σήμερα και τα παιδικά, εκπαιδευτικά προγράμματά τους είναι κάθε άλλο παρά βαρετά. Αντί, λοιπόν, να «τη βγάλετε» στο σπίτι από καναπέ σε καναπέ, πηγαίνετε μια βόλτα σ’ ένα απ’ τα δεκάδες προγράμματα κι εργαστήρια που προσφέρονται πριν και μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Αναθέστε του ένα “πρότζεκτ” (και βάλτε κι εσείς ένα χεράκι)
Η στοχοπροσύλωση και η ευελιξία σκέψης, δεν κερδίζονται μόνο με τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων. Κρατήστε σε εγρήγορση τον νου του παιδιού, αναθέτοντάς του ένα διασκεδαστικό πρότζεκτ που θα ακονίσει το μυαλό του, παρακινώντας το με την ενεργή (κι ενθουσιώδη) συμμετοχή σας. Μπορείτε, για παράδειγμα:
–Να αγοράσετε ένα μεγάλο παζλ, να πάρετε απόφαση ότι για καμιά δεκαριά ημέρες θα εγκατασταθεί στο τραπέζι σας και να το φτιάχνετε λίγο-λίγο μέχρι να αρχίσουν ξανά τα σχολεία. Η διαδικασία αναζήτησης και σωστής τοποθέτησης των κομματιών αναπτύσσει τη φαντασία, τη συνδυαστική σκέψη και τις αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού.
–Να κάνετε ένα κολάζ: Ορίστε ένα θέμα (π.χ. «η οικογένειά μας»), συγκεντρώστε φωτογραφίες, σκίτσα και ζωγραφιές, πάρτε χαρτόνια, πινέλα και μαρκαδόρους και φτιάξτε λίγο-λίγο μια χειροτεχνία-υπερπαραγωγή, που θα κρεμάσετε στο τέλος στο δωμάτιό του.
Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού
Εδώ, θα χρειαστεί λίγος από τον μόχθο σας, αλλά το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τους πάντες. To μόνο που θα χρειαστεί, είναι να κάνετε μερικές μικρές μετατροπές, για να επικαιροποιήσετε το παιχνίδι και να το κάνετε πιο πασχαλινό. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε του γρίφους πιο πασχαλινούς αλλάζοντας κατά βούληση τα στιχάκια ή να δώσετε στα παιδιά για έπαθλο ένα μεγάλο σοκολατένιο αυγό.
Παίξτε επιτραπέζια
Εκτός του ότι θα σας φέρουν πιο κοντά, τα επιτραπέζια –ανάλογα με το είδος τους, βεβαίως-βεβαίως- οξύνουν τον νου, εξάπτουν τη φαντασία, βελτιώνουν τη συνεργατικότητα, διδάσκουν και πληροφορούν. Κάντε ένα μικρό έξοδο, φέτος, και δωρίστε στην οικογένειά σας ένα επιτραπέζιο που θα απολαύστε όλοι.
«Ναι» στην τηλεόραση, αλλά με τους όρους μας
Ας μη γελιόμαστε, η τηλεόραση αποκλείεται να μείνει κλειστή για τόσες μέρες. Επομένως, το ζήτημα είναι να βρούμε έναν τρόπο να θέσουμε τους… ενήλικες όρους μας, επιλέγοντας κάτι αφενός ποιοτικότερο κι αφετέρου ελεγχόμενο. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε σίγουροι, ότι το παιδί δεν θα «πέσει» πάνω σε ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο, είτε μέσω των διαφημίσεων είτε μέσω ενήλικων προγραμμάτων με τα οποία δεν επιθυμούμε να έρθει αντιμέτωπο. Απ’ την άλλη, θέλουμε να πιούμε δυο γουλιές καφέ παραπάνω το πρωί ή να χουζουρέψουμε δέκα λεπτάκια τώρα που δεν δουλεύουμε και που δεν πρέπει να πάμε τα παιδιά σχολείο. Τη λύση για ποιοτικότερο και καταλληλότερο πρόγραμμα, μπορεί να δώσει η συνδρομητική τηλεόραση -η Nova έχει, για παράδειγμα, τέσσερα κανάλια με αποκλειστικά παιδικό πρόγραμμα.
πηγή http://mommysblog.ladytimes.com.cy/2018/04/09/pos-na-perasi-to-pedi-dimiourgika-ton-chrono-tou-tora-pou-ine-klista-ta-scholia/?utm_source=taboola&utm_medium=exchange