Μπορεί η κρίση να «αντανακλά» στα παιδιά, όμως η επικοινωνία στην οικογένεια δεν εξαρτάται από τους οικονομικούς της πόρους, αλλά από την αφοσίωση, την αγάπη και τα αισθήματα.
Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα στην οικονομική κρίση θέλησαν να αναδείξουν οι ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε το «Φωτεινό Αστέρι» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «παιδί και κρίση».
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, μίλησαν, ο διευθυντής δημοτικού σχολείου, Γιάννης Αντωνίου, η λογοθεραπεύτρια, Σοφία Μητρογιώργου και η Διδάκτωρ Κοινωνικής Εργασίας, τ. Καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας, Χρυσή Παπαδοπούλου.
Ο κ. Αντωνίου εστίασε στο πως «εισπράττει» η εκπαιδευτική κοινότητα τα προβλήματα, λόγω της διαφορετικότητας των παιδιών. Όπως είπε, στο σχολείο είναι πιο έντονες οι διαφοροποιήσεις, ωστόσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσφέρουν από το υστέρημά τους ώστε κανένα παιδί να μην μένει χωρίς δεκατιανό ή σχολικά είδη.
Από την πλευρά της, η κα Μητρογιώργου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης κυρίως, στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, ενώ όπως είπε, οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν το διάλογο με τα παιδιά τους, να ενισχύουν την προσαρμοστικότητά τους και να τα προετοιμάζουν για τις αλλαγές στην οικογένεια. Τόνισε πως, τα πιεσμένα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, αρκετά εμφανίζουν τραυλισμό, αλά και ελλειμματική προσοχή.
Τέλος, η κα Χρυσή Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών μέσα στην κρίση. Όπως τόνισε 710.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν στη φτώχεια, ενώ η εξέλιξη των παιδιών επηρεάζεται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, από τις τοπικές δομές, το εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Τόνισε πως τα παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους, γίνονται βίαια, εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ επεσήμανε, ότι λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.
Στη συνέχεια ανέπτυξε τι θέλει ένα παιδί από τους ενήλικες και τι θέλει να έχει, όπως υγεία, να γνωρίζει την ταυτότητά του, να μάθει να είναι υπεύθυνο άτομο, φροντίδα, ασφάλεια, κ.α.