«Εμβόλια: Ποιος, Πότε και Γιατί να τα κάνει; Ψάχνοντας τους μύθους και ανακαλύπτοντας τις αλήθειες».

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το «Φωτεινό Αστέρι» σε συνεργασία με την παιδίατρο, Ελένη Καραχανίδη και τη Φροντίδα Υγείας για τα εμβόλια στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος.

Ο τίτλος της ημερίδας ήταν «Εμβόλια: Ποιος, Πότε και Γιατί να τα κάνει; Ψάχνοντας τους μύθους και ανακαλύπτοντας τις αλήθειες».
Οι δύο εισηγητές, εκ μέρους της Φροντίδας Υγείας, ο ιατρός Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος, Γεώργιος Κακούρης και η παιδίατρος, Ελένη Καραχανίδη εστίασαν τις ομιλίες τους στον ιό της γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, κυρίως για όσους ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένους, άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, κ.α.).
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Κακούρης, ο οποίος αφού περιέγραψε συνοπτικά τους τρεις τύπου του ιού της γρίπης, τόνισε πως συνήθως η έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως μεταδίδεται ο ιός εφιστώντας την προσοχή στο κοινό. Όπως είπε «ο άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό, τον μεταδίδει μία ημέρα πριν και μέχρι επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως αερογενώς με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το φτέρνισμα, το βήχα, την ομιλία. Για να γίνει αντιληπτό ότι οι αναπνευστικές εκκρίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μετάδοση, σημειώνεται ότι με το φτάρνισμα εκπέμπονται περίπου 20.000 μέχρι 40.000 σταγονίδια και το καθένα περιέχει 100.000 μέχρι 1.000.000 ιούς» και προσέθεσε πως επειδή ο ιός αντέχει στο εξωτερικό περιβάλλον, η μετάδοση μπορεί να γίνει και έμμεσα με τα χέρια που έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (χερούλια στις πόρτες, επιφάνειες, ρούχα, μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπήρουνα κ.ά.) ή ακόμη και με μολυσμένη τροφή που δεν έχει ψηθεί καλά.
Ακολούθως περιέγραψε τα κύρια συμπτώματα της γρίπης που είναι: πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγος, αδυναμία και κομμάρες, πυρετός υψηλός που εγκαθίσταται συνήθως αιφνίδια, διαρκεί 3–4 ημέρες και συνοδεύεται από ρίγη και έντονους ιδρώτες, ενώ όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης ανέφερε πως το φάρμακο κύριας επιλογής είναι η οσελταμιβίρη (Tamiflu) η οποία παρεμποδίζει την απελευθέρωση του ιού από τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί και διευκρίνισε πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη, εκτός αν υπάρχουν επιπλοκές.

Επίσης, ο κ. Κακούρης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη από τη γρίπη με κυρίαρχο το εμβόλιο, το οποίο όπως είπε πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο λόγω των συχνών μεταλλαγών (αντιγονικών παρεκκλίσεων) που παθαίνει ο ιός.
«Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο ~75% των περιπτώσεων & δεν περιέχει πάντοτε τους ίδιους ιούς. Σήμερα το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει ολόκληρα τα σωματίδια των ιών», τόνισε και επεσήμανε πως το εμβόλιο πρέπει να γίνει από άτομα > 65 ετών, παιδιά ηλικίας 6–23 μηνών, άτομα που περιποιούνται βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που πάσχουν από διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, αιμοσφαιρινοπάθειες, καθώς και αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, γυναίκες σε οποιοδήποτε μήνα της εγκυμοσύνης, αλλά και από γυναίκες που προτίθενται να μείνουν έγκυες στην περίοδο της γρίπης.
«Το εμβόλιο χορηγείται στην αρχή του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου, δηλαδή τον χειμώνα. Μια δεύτερη δόση εμβολίου κυρίως τον Ιανουάριο ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου», είπε.
Τέλος, ενημέρωσε το κοινό για τα βασικά μέτρα προφύλαξης έναντι της πρόσληψης του ιού, όπως το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα αν δεν έχουν προηγουμένως πλυθεί τα χέρια, καθώς και αποφυγή χώρων με πολλά άτομα.
Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΧΑΝΙΔΗ
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η παιδίατρος, Ελένη Καραχανίδη, η οποία αφού παρουσίασε ιστορικά στοιχεία για τις κύριες πανδημίες του 19ου αιώνα, αλλά και στοιχεία για την σχεδόν εξάλειψη ασθενειών εξαιτίας του εμβολιασμού, όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και απάντησε στο ερώτημα «γιατί να κάνουμε εμβόλιο;». Όπως είπε γιατί «προσφέρει προστασία από νόσους που μπορεί να γίνουν θανατηφόρες- με σοβαρές επιπλοκές και γιατί σε μια μάχη τα αποτελέσματα είναι τόσο καλύτερα όσο πιο προετοιμασμένος είσαι».
Καταρρίπτοντας συγκεκριμένους μύθους γύρω από τα εμβόλια, η κα Καραχανίδη τόνισε πως «τα εμβόλια χουν εξαφανίσει θανατηφόρες νόσους και περιορίσει ακόμα τόσες και πιθανά θα είχαν εξαφανίσει κ άλλες αν δεν είχε αναπτυχθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η ανοσία της αγέλης διακινδυνεύεται από τέτοιες συμπεριφορές».
Ακόμη, απάντησε στο αν μπορούμε να αφήσουμε ένα εμβόλιο για αργότερα, λέγοντας πως «κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προστατέψει πριν πραγματοποιηθεί.
Αναβάλλοντας ένα εμβόλιο, μένεις εκτεθειμένος στον παθογόνο μικροοργανισμό».
Τέλος, διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100%, ωστόσο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας που έχουμε.
«Αν κάνω το εμβόλιο δεν θα αρρωστήσω». Ένας ακόμη μύθος, στον οποίο η παιδίατρος ανέφερε πως «κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα αρρωστήσουμε αν εμβολιαστούμε, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ 2-3 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύγονται ανά έτος λόγω του εμβολιασμού».
Στη συνέχεια η κα Καραχανίδη δέχτηκε ερωτήσεις για το αν πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας, απαντώντας καταφατικά, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες δεν καλύπτεται από το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Φωτεινού Αστεριού, Χρήστος Σπηλιόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα, ενώ επεσήμανε πως θα συνεχιστούν οι δράσεις για την ενημέρωση του κοινού για μείζονα κοινωνικά θέματα.
Την ημερίδα συντόνιζε η κα Μαρία Ορφανού.

Κοινοποίηση
el