Είναι ώρα σχολείου ξανά ! Πιθανότατα πολλοί μαθητές να νιώθουν ενθουσιασμένοι και ίσως λίγο λυπημένοι που τελείωσε το καλοκαίρι. Μερικά παιδιά αισθάνονται νευρικά ή λίγο φοβισμένα την πρώτη ημέρα του σχολείου λόγω όλων των νέων πραγμάτων όπως : νέοι δάσκαλοι, νέοι φίλοι και ίσως ακόμη και ένα νέο σχολείο. Ευτυχώς, αυτές οι “νέες” ανησυχίες παραμένουν μόνο για λίγο. Ας δούμε λοιπόν λίγα πράγματα που μπορεί να μας απασχολήσουν κατά την επιστροφή στο σχολείο.
Συναισθήματα
Εδώ μιλάμε για μια απλή εξίσωση: νέο μέρος = νέα συναισθήματα. Πολλοί μαθητές αισθάνονται ανήσυχοι, φοβισμένοι ή ενθουσιασμένοι για το σχολείο. Οι πιο παλιοί μαθητές μπορεί να είναι χαρούμενοι που βρίσκονται στο τελευταίο έτος τους και δεν μπορούν να περιμένουν να συναντηθούν με τους φίλους τους, αντίθετα οι νεότεροι είναι πιθανό να νιώθουν ένταση, άβολα, περίεργα ή να ανησυχούν.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουν κάπως νευρικά την πρώτη ημέρα του σχολείου. Η επιστροφή στη ρουτίνα του σχολείου και η προσαρμογή στους νέους φόρτους εργασίας απαιτεί λίγο χρόνο για να συνηθίσουν μετά από ένα μακρύ καλοκαιρινό διάλειμμα. Σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ψυχική κατάρρευση σε κάποιους μαθητές. Για το λόγο αυτό, αν τους βοηθήσουμε να σκεφτούν μερικές προηγούμενες «πρώτες μέρες» που έχουν βιώσει ως παράδειγμα, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είναι αυτές οι «πρώτες μέρες» που τελικά οι καταστάσεις αποκαταστάθηκαν αρκετά γρήγορα συνηθίζοντας στη ρουτίνα.
Η πρώτη μέρα
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ξεκινούν τη σχολική χρονιά παρουσιάζοντας τον εαυτό τους και μιλούν για όλα τα πράγματα που θα κάνετε εκείνο το έτος. Μερικοί εκπαιδευτικοί δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να πουν κάτι για τον εαυτό τους στην υπόλοιπη τάξη. Όταν οι εκπαιδευτικοί μιλούν στα παιδιά την πρώτη μέρα, συχνά γνωστοποιούν και πράγματα όπως είναι οι κανόνες της τάξης, ώστε να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι όχι.
Πολλοί μαθητές πιθανόν να γνωρίζονται μεταξύ τους από την πρώτη κιόλας ημέρα. Αυτή η μέρα δεν παύει ο όμως να είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουν νέους φίλους, οπότε καλό είναι οι γονείς να προσπαθούν να παροτρύνουν τα παιδιά να ξεκινήσουν μια κουβεντούλα όχι μόνο σε παιδιά που γνωρίζουν αλλά και σε παιδιά που δεν γνωρίζουν. Βοηθήστε τα να κάνουν την πρώτη κίνηση και είναι σίγουρο ότι στο τέλος όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βγουν κερδισμένοι!
Μετακόμιση στο Γυμνάσιο;
Η έκτη τάξη σηματοδοτεί συχνά τη μετάβαση στο γυμνάσιο, όπου το περιβάλλον που θα βρουν οι νεο-εισερχόμενοι μαθητές είναι αρκετά διαφορετικό από την προηγούμενη χρονιά ( μετακινήσεις από τάξη σε τάξη για κάθε μάθημα, μεγαλύτερη οριοθέτηση στην συμπεριφορά, κ.λ.π). Οι καθηγητές γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή και συχνά είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην νέα προσαρμογή.
Κακή εκκίνηση;
Τι γίνεται αν σε κάποιους μαθητές δεν αρέσει η ιδέα της επιστροφής στο σχολείο τις πρώτες μέρες ; Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν στους γονείς να δώσουν στα παιδιά λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν – μόλις οικειοποιηθούν τους χώρους και γνωρίσουν τους νέους κανόνες λειτουργίας θα προσαρμοστούν στη νέα ρουτίνα, και πιθανότατα θα αισθανθούν καλύτερα αρκετά σύντομα. Εάν αυτά τα συναισθήματα δεν εξασθενίσουν καλό θα είναι να μιλήσουν με τη μαμά, τον μπαμπά, ή τον δάσκαλό τους.
Όπως και να έχει το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης , γνωριμίας νέων ανθρώπων και εμπειριών και όλοι όσοι σχετίζονται με αυτόν μαθητές και μη πρέπει να εισέρχονται σε αυτόν ως μια πρόκληση που θα φέρει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Χαράλαμπος Λουκίδης, Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος MSc, Επιστημονικό Στελέχος Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»