Δημιουργήσατε το Φωτεινό Αστέρι σε μια δύσκολη συγκυριακά εποχή με την οικονομία της χώρας να καταρρέει.
Πράγματι το Φωτεινό Αστέρι ιδρύθηκε σε μία εποχή που για την ευρύτερη περιοχή μας ήταν η μαύρη σελίδα της οικονομίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, εργοστάσια, συνεργαζόμενες βιοτεχνίες με τα εργοστάσια αλλά και βιοτεχνίες φασόν είχαν αρχίσει η μία μετά την άλλη να κλείνουν. Εργοστάσια όπως η Πειραϊκή-Πατραϊκή, ο Λαδόπουλος, ο Μαραγκόπουλος, η Pirelli, η Μίσκο, ο Κρητικός, κ.ά. που αριθμούσαν πάνω από 60 χιλιάδες εργάτες, με το κλείσιμό τους άφησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους άνεργους. Οι δε αποζημιώσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εξανεμίστηκαν καθώς, στην εποχή αυτή που το εμπόριο δεχόταν τόσο καίριο πλήγμα, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός από τις κοινωνικές δομές για την απορρόφηση αυτού του εργατικού δυναμικού έστω και σε προσωρινή βάση. Οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Ορισμένοι από αυτούς οι οποίοι προέρχονταν από τα τριγύρω χωριά πούλησαν τις πατρικές περιουσίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι δε υπόλοιποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δανειστικές μεθόδους υποθηκεύοντας τιμαλφή ή οτιδήποτε άλλο τους ζητήθηκε. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως οι ανάγκες ήταν τεράστιες.
– Τί σας έδωσε το έναυσμα να ιδρύσετε το Φωτεινό Αστέρι;
Ήμουν μέλος της εθελοντικής ομάδας του Δήμου Πατρέων, της επονομαζόμενης ομάδας Ε και ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας ήταν και η διανομή τροφίμων την οποία κάναμε μία φορά το μήνα μέσω της τράπεζας τροφίμων. Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος που είχε προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ετύχαινε της σιτιστικής βοήθειας του Δήμου και της Εκκλησίας. Όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος ο οποίος ήθελε σιτιστική βοήθεια έπρεπε να καταθέσει απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε, μετά από μετά διασταύρωση στοιχείων, να δικαιούνταν την κάθε βοήθεια που θα πρόσφερε ο κοινωνικός τομέας. Εκεί υπήρχαν κάποιες δυσκολίες ως προς την έρευνα των στοιχείων διότι η κοινωνική υπηρεσία έπρεπε να κάνει έρευνα και στην οικία του αιτούντος και εκεί υπήρχε μία έντονη δυσλειτουργία συντονισμού των δομών λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Αυτό εσήμαινε ότι ο ωφελούμενος θα δεχόταν την βοήθεια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, περιθώριο αναμονής το οποίο φυσικά δεν είχε. Οπότε βλέποντας αυτή την αδυναμία εκτέλεσης που υπήρχε, άτυπα, το 2011, ορισμένοι από τους εθελοντές δημιουργήσαμε μια ομάδα δράσης και παρακάμπταμε την τυπική διαδικασία της αυτοψίας στην οικία του ωφελούμενου που εφάρμοζε ο Δήμος και ήταν η βασική αιτία της καθυστέρησης αυτής, αφενός μεν γιατί δεν είχαμε το δικαίωμα να εκτελέσουμε την αυτοψία αφετέρου γιατί η ανάγκη του ωφελούμενου για βοήθεια ήταν επιτακτική.
– Όλο αυτόν τον καιρό έχετε δεχθεί στήριξη από κάποιον φορέα που να αγκάλιασε την προσπάθειά σας; ή η κινητήριος δύναμή σας ήταν οι απλοί πολίτες;
Από την ίδρυση του Φωτεινού Αστεριού, πλην του τελευταίου έτους, η κινητήριος δύναμη ήταν μόνο οι απλοί πολίτες. Τον τελευταίο χρόνο η περιφερειακή αρχή έχει αρχίσει να αγκαλιάζει και να στηρίζει την λειτουργία της ΑΜΚΕ μας.
– Έχετε περίπου 10 χρόνια δράσης. Τί έχετε επιτύχει μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια;
Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια δράσης μας έχουμε στηρίξει κατ’ επανάληψη πάνω από 1850 οικογένειες με τρόφιμα, ρουχισμό, σχολικά είδη, οικιακές συσκευές, ακόμη και στην εύρεση εργασίας. Δημιουργήσαμε τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας από εθελοντές εκπαιδευτικούς και τμήμα λογοθεραπείας από διπλωματούχο λογοθεραπεύτρια. Επίσης παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς από επαγγελματία ψυχολόγο για να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά καθώς και για να μπορέσουν και οι ίδιοι να στηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά τους σε αυτές τις συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα παιδιά, οργανώνουμε δράσεις: διαδραστική ενασχόληση και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως παραστάσεις Καραγκιόζη, προβολές ταινιών, παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμβολή φοιτητών από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Τ.Δ.Ε.) καθώς και εργαστήρι μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής όπου τα παιδιά μαθαίνουν για την σωστή διατροφή και πώς να δημιουργούν τα ίδια τα γεύματά τους.
– Πείτε μας για αυτό το προσωπικό σας στοίχημα που φέρει το όνομα “Κουζίνα Αγάπης”.
Όλα αυτά τα χρόνια αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τις ανησυχίες των οικογενειών που στηρίζουμε, εντοπίσαμε μια ιδιαίτερη ανάγκη στήριξης σε ότι αφορά τη σίτιση οικογενειών με παιδιά που ασθενούν και χρειάζονται προσεγμένη διατροφή .Υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις παιδιών που ασθενούν από αναιμία, μεσογειακή αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, μέχρι και καρκίνο. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε έναν γονιό που αγωνιά για το αναιμικό παιδί του επειδή μπορεί να του παρέχει μόνο μακαρόνια. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να προβούμε στο δύσκολο έργο της ίδρυσης της Κουζίνας. Και ναι, αποτελεί προσωπικό στοίχημα γιατί ήρθε εις πέρας με προσωπική εργασία και εθελοντική συμβολή μέσα σε διάστημα 9 μηνών. Σημαντική ήταν και η συμβολή εταιριών στην κατασκευή της με υλικά και εξοπλισμό. Με περηφάνια λοιπόν μπορούμε σήμερα και σιτίζουμε 60 οικογένειες που έχουν παιδιά με προβλήματα υγείας με συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και προσδοκούμε την στήριξη του κόσμου και της πολιτείας έτσι ώστε η συχνότητα αυτή να αυξηθεί σε 3 ή ακόμα και 4 φορές εβδομαδιαίως.
– Θα θέλαμε να μας περιγράψετε ένα περιστατικό που σας έμεινε εγχάρακτο στη μνήμη σας και σας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσετε το έργο σας ως Φωτεινό Αστέρι.
Στη μνήμη μου έρχεται ένα γράμμα το οποίο είχε σταλεί στον Άγιο Βασίλη μέσω του συλλόγου μας από τον Αλέξη, ένα μικρό παιδί ωφελούμενης οικογένειας. Ο Αλέξης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε ωριμάσει πρόωρα. Ζητούσε λοιπόν από τον Άγιο Βασίλη περισσότερο φαγητό για την μητέρα του και ένα δώρο για τον μικρότερο αδελφό του. Δεν ζητούσε τίποτα για τον εαυτό του. Αυτό το γράμμα μας έδειξε περίτρανα ότι τα παιδιά πλέον βιώνουν συνειδητά αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνουν άσχημα την παιδική τους ηλικία και χρειάζονται τη στήριξή μας. Η συνειδητοποίηση της βαρύτητας που έχει η παραμικρή βοήθεια στην ψυχή ενός μικρού παιδιού και στην ενδυνάμωσή του για ένα καλύτερο αύριο έγινε και για μας ένας φάρος που δυναμώνει τις προσπάθειές μας με συνέπεια και συνοχή.
– Τί προσδοκάτε για το μέλλον του Φωτεινού Αστεριού;
Θα μπορούσα φυσικά να σας πω πως η ελπίδα μας είναι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Όμως η βασική μας προσδοκία είναι να είμαστε συνεπείς στην βοήθεια που παρέχουμε στις ωφελούμενες οικογένειες που έχουμε στην ευθύνη μας και μετά η αύξησή του αριθμού τους. Ο λόγος γι’ αυτό είναι επειδή η στήριξη που λαμβάνουμε είναι αποσπασματική και σε ύλη και σε συχνότητα. Αυτό δυσχεραίνει την διαχείριση των πόρων μας ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες των ωφελούμενων με συνέπεια σε τακτική βάση και χωρίς διακοπές και ελλείψεις. Επί παραδείγματι θα αναφέρω… τα 2 γεύματα την εβδομάδα που παρέχονται από την Κουζίνα Αγάπης δεν είναι πάντα καλυμμένα από τη συμβολή των εθελοντών και των παρόχων μας. Υπάρχουν φορές που αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι το κόστος.
Για να μην μακρηγορώ λοιπόν… Η μεγάλη μας προσδοκία είναι να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε συστηματική στήριξη με συνέπεια. Έτσι θα γίνει το έργο μας πολύ πιο αποδοτικό.
– Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Σπηλιόπουλε. Πάντα το Φωτεινό Αστέρι να χαρίζει στα πρόσωπα των παιδιών και των οικογενειών τους Φως δύναμης, δημιουργίας και αισιοδοξίας!