Η μουσική κάνει θαύματα

Η έλλειψη δομών για ενήλικα άτομα με αυτισμό, αλλά και ανήλικα, ο αποκλεισμός τους από ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης, η «καταπάτηση» -πολλές φορές- των δικαιωμάτων τους, αλλά και το κοινωνικό «στίγμα» που εξακολουθεί να «βαραίνει» τις οικογένειες, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το «Φωτεινό Αστέρι» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Βιωματική Προσέγγιση του Αυτισμού στην οικογένεια και στην κοινωνία».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και οι προσκεκλημένοι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, ενώ σημαντικά συμπεράσματα για τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό εξήχθησαν από την «κατάθεση ψυχής» δύο μητέρων παιδιών με αυτισμό.
 
Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική όμως, ήταν και η στιγμή που ο Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι τυφλός, έπαιξε πιάνο και τραγούδησε.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του «Φωτεινού Αστεριού», Χρήστος Σπηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του φορέα και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την έμπρακτη υποστήριξή της και τον πρόεδρο του ΤΕΕ για την παραχώρηση του χώρου.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο δικηγόρος Πατρών, Αναστάσιος Ξένος μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό τα οποία προβλέπονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Πνευματικές Αναπηρίες (1971) και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (1975), ενώ προστατεύονται και να επιβάλλονται με κατάλληλη νομοθεσία σε κάθε κράτος. Ωστόσο, όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να είναι «διάτρητα».
 
Στη συνέχεια η Ψυχολόγος, Corina Acsinte, η οποία εστίασε στην ανάγκη κοινωνικοποίησης των ατόμων με αυτισμό που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών προϋποθέτει εκπαίδευση των γονέων που αναλαμβάνουν και το ρόλο του θεραπευτή. Η κα Acsinte, ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν δομημένες θεραπείες που έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως είπε, η πρώιμη επέμβαση είναι καταλυτικής σημασίας, ενώ παρουσίασε και στοιχεία, όπως ότι μόνο το 10% των παιδιών με αυτισμό καταφέρνουν να είναι ανεξάρτητα.
 
Ακολούθησε η εισήγηση της λογοθεραπεύτριας- αναλύτριας συμπεριφοράς, Μελίνας Χούσου, η οποία ανέλυσε τον τρόπο συμπεριφοράς των παιδιών με αυτισμό, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να «βγαίνουν στον έξω κόσμο» υπό την καθοδήγηση των γονιών τους, ενώ παρουσίασε και παραδείγματα που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή τους λειτουργία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ανέφερε πως είναι σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να έχουν στόχο, να εξασκούνται στην οργάνωση του χώρου τους και να τα εμπλέκουμε σε όλες τις καθημερινές διαδικασίες.
 
Από την πλευρά του, ο Co Founder & IT Manager της InterMediaKT παρουσίασε τρία σημαντικά έργα που αφορούν τα άτομα με αυτισμό, το IVEA μία πλατφόρμα για εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν άτομα με αυτισμό, αλλά και τα ίδια τα άτομα που αναζητούν εργασία, το YMI που προωθεί τη συμμετοχή αυτιστικών παιδιών και νέων σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται από δομές της κοινότητας, επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους και το Digitool, που σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς (κανονική εκπαίδευση / ειδική αγωγή), να εργαστούν με αυτιστικούς μαθητές, χρησιμοποιώντας ΤΠΕ.
 
Ο κύκλος των εισηγητών έκλεισε με την μουσικό, Τζένη Βικάτου η οποία κατέθεσε την εμπειρία της από τη διδασκαλία της μουσικής σε αυτιστικά άτομα, αλλά και ως μητέρα του 24χρονου, Γιάννη που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως είπε η κα Βικάτου «η μουσική κάνει θαύματα», κάτι που απέδειξε στη συνέχεια και ο μαθητής της, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
 
Κοινοποίηση